Nogle kunder får penge tilbage på grund af høj el-pris – og en dårlig nyhed

I Nordjylland har nogle borgere fået penge tilbage, fordi elprisen er steget. Måske ikke det store beløb, men alligevel.

Arne Boelt, formand for Dansk Affaldsforening.

Affalds- og energiselskabet Reno Nord AVV har tilbagebetalt omkring 130 kroner pr. kunde på årsregningen for affald.

Samtidig er varmeregningen til Aalborg Forsyning blevet reduceret.

Det sker efter en to-cifret millionindtægt på at producere el, fortæller næstformanden for Reno Nord AVV, Arne Boelt. Han er også formand Dansk Affaldsforening og tidligere borgmester i Hjørring, hvor han fortsat er medlem af byrådet for Socialdemokratiet.

Også Nordfos i Nordsjælland har ifølge Arne Boelt besluttet at betale noget tilbage.

Affalds- og energiselskabet Argo i Roskilde vil betale 36 millioner kroner tilbage efter den gode forretning på el. Pengene gælder overskud i 2022 og går til kommuner, virksomheder og et fjernvarmeselskab.

Den dårlige nyhed

Den dårlige nyhed for forbrugerne er, at folk i fremtiden risikerer at skulle betale endnu mere, mener Arne Boelt.

Det kan meget vel blive resultatet af den liberalisering og udbud af affald, som skal finde sted. Liberaliseringen blev aftalt inden den nuværende energikrise.

Baggrunden for, at forbrugerne risikerer højere priser er, at indtægten hos affaldsværker bliver mere usikker, når affald kommer i udbud. Derfor stiger renten for værkerne i den refinansiering, som er foreslået forklarer Arne Boelt. Det vil ramme de små værker hårdest.

“Vi frygter at regningen til forbrugerne bliver meget meget større,” siger han.

Nogle værker i Nordsjælland kommer til at lukke, fordi andre tager deres affald, mener Arne Boelt. Tre-fire nordjyske kommuner rammes, mens København går fri ifølge formanden for Dansk Affaldsforening.

Små værker bliver udkonkurreret, fordi de store æder deres affald, forudser Arne Boelt.

I en politisk aftale, som er to år gammel, er det netop meningen, at kapaciteten for forbrænding af affald skal reduceres. Den skal ned med 30 procent ifølge aftalen.

Formålet er at sænke udledningen af C02. Men Kommunernes Landsforening og Dansk Affaldsforening tvivler på, at konkurrence på affald vil føre til det mål.

Kommunerne frygter til gengæld at komme til at hænge på, at de har givet lånegaranti for værker, der kommer til at lukke.

Kommunernes Landsforening (KL) mener, at staten må tage risikoen, da det er staten, som har ændret vilkårene.

Det fremgår af et brev fra Arne Boelt og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg, Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn.

Her skriver de, at også Klimarådet tvivler på, at konkurrence vil føre til mindre udledning af CO2.

Den fremlagte model for gennemførelsen af liberaliseringen vil betyde, at borgere og virksomheder skal betale mere for fjernvarme og behandling af affald, står der i brevet.

Det er stilet til energiminister Dan Jørgensen (S), miljøminister Lea Wermelin (S) og klima, miljø og forsyningsordførere i Folketinget.

Der skulle have været møde fredag, men det blev udsat til mandag, da energiminister Dan Jørgensen (S) skulle til møde i Bruxelles om energipriserne.

Boelt: Udsæt liberalisering

Arne Boelt vil have liberaliseringen udsat. Forudsætningerne har ændret sig meget efter krigen i Ukraine begyndte i februar.

“Det kan godt ske, at vi skal det her, men ikke lige nu. Tiden er jo håbløs til det,” siger Boelt.

Af Esben Agerlin Olsen