To mink-svar udsat til efter S-årsmøde: Frygt for at sagen bliver parkeret af valg

Af Esben Agerlin Olsen.

Minkavlerne er meget trætte af at vente på svar om, hvad kravene er for den eller de meget få avlere, der gerne vil genoptage produktionen af pels efter den totale nedlukning i 2020.

Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) efter møde med minkavlerne 25. august 2020.

Regeringens støtteparti Enhedslisten vil gerne have svar på, hvorfor aflivningen af corona-smittede mink blev stoppet i sommeren 2020, hvorefter smitten eksploderede i efteråret.

En udbredt formodning er, at smitten ville være bremset betydeligt, hvis aflivningen af smittede dyr var fortsat.

Minkavlere og Enhedslisten står på hver sin side i holdningen til minkavl. Men begge må vente på svar fra regeringen, indtil den socialdemokratiske kongres efter overstået den kommende weekend 17. – 18. september.

Det kan betyde, at svarene bliver endnu mere udsat, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) udskriver valg efter kongressen for at nå det, inden de radikales krav om, at hun gør det, senest når Folketinget åbner 4. oktober.

Når valg er udskrevet, sættes administrationen i stå.

Udsættelsen af svar på spørgsmål om mink fremgår af breve fra den nordjyske landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S), til minkavlere og til støtteparti.

Ministeren har inviteret Danske Minkavlere til møde 23. september. Det kommer meget bag på dem, at de skal vente så længe.

På det seneste møde mellem ministeren og minkavlerne 25. august, fik avlerne klart indtryk af, at de skulle mødes igen i løbet af et par uger.

Det skriver Sander Jacobsen, direktør for Kopenhagen Fur, som er minkavlernes selskab. Tiden er knap for dem, der vil i gang. Landbrugs- og fødevareministeriet er i forvejen langsommeligt, mener han.

Og der er “en risiko for, at hele emnet ender på ”parkering” som følge af den parlamentariske situation og den forventelige valgkamp,” skriver direktøren i et brev til ministeren.

Det “være yderligere en skandale i minksagen, og dermed også en yderligere belastning for regeringen i hele dette sagskompleks,” hedder det i brevet til ministeren.

Mandag 12. september havde ministeren ikke foreslået nogen ny dato, oplyser minkavlernes formand, Tage Pedersen.

En minkavler i Fjerritslev er længst fremme i planlægning af ny avl med en lille gruppe mink.

Også Hvelplund holdes hen

Regeringens støtteparti Enhedslisten holdes imidlertid også hen af ministeren.

Regeringens støtteparti Enhedslisten må også vente på svar. Peder Hvelplund er nummer to fra venstre.

Peder Hvelplund spurgte 1. september om mailkorrespondance om strategiskiftet væk fra at slå smittede mink ned, sådan som det skete på de tre første, smittede minkfarme.

Hvelplund indskrænkede sit spørgsmål kun at omfatte korrespondancen i bare tre dage 23.-25. juni 2020.

Han vil se, hvad der er skrevet mellem Fødevarestyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen i de tre dage.

Det kommer han ikke til på denne side af den socialdemokratiske kongres. Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) har svaret, at han overskrider svarfristen.

“Det er desværre ikke muligt at besvare spørgsmålet inden for fristen. Det forventes, at spørgsmålet kan
besvares ultimo september 2022,” lyder det i svaret fra ministeren.