Grønlænder kan være afgørende for advokat-vurdering: Hun har ikke taget stilling

(Foto Steen Brogaard, Folketinget)

Aki-Matilda Høegh-Dam, Siumut

De grønlandske og færøske folketingsmedlemmer kan igen blive afgørende i minksagen.

Et bebudet beslutningsforslag fra Nye Borgerlige om en advokatvurdering kan få et knebent flertal, hvis Grønland og Færøerne blander sig udenom.

Nye Borgerlige vil stille forslag om, at Folketinget bestiller en advokatvurdering af, om Mette Frederiksen kan dømmes ved en rigsret.

Mette Frederiksen har ikke klar og aktiv nordatlantisk opbakning i minksagen, når man lytter til to grønlandske og et færøsk folketingsmedlem, som Nordtinget har talt med.

De grønlandske og færøske stemmer er igen i fokus, nu da Alternativet igen er ved at skifte holdning – for tredje gang siden valget i sidste uge.

Efter at tre jura-professorer har skrevet et notat imod en rigsretssag, så mener Alternativets leder Franciska Rosenkilde, ifølge Jyllands-Posten, at det måske alligevel ikke er nødvendigt med en advokatvurdering, bestilt af Folketinget.

Dermed står det 88-87 FOR en advokatvurdering. De borgerlige og Moderaterne talte før valget FOR en advokatvurdering. Den røde blok er imod, men altså i mindretal.

Stillingen 88-87 gælder, hvis grønlændere og færinger holder sig helt udenfor og ikke er clearet, så deres fravær ville blive opvejet af fravær fra den anden side.

Grønlænderne og færingerne blandede sig uden om afstemningen om en rigsretssag mod Inger Støjberg, fordi det ikke havde noget med Grønland eller Færøerne at gøre.

Det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, som er søsterparti til Socialdemokratiet, er ikke en automatisk støtte til Mette Frederiksen op i minksagen. Hvis en sag er helt uden betydning for Grønland, så stemmer grønlænderne ikke, påpeger hun.

“Jeg har ikke helt taget stilling til, hvor meget det har med Grønland at gøre,” Aki-Matilda Høegh-Dam om mink-sagen.

“Pointen er, at hvis det intet har med Grønland at gøre, så deltager vi slet ikke. Hvis det har en effekt på Grønland, så har vi ret til at deltage, synes vi selv. Men jeg har ikke kikket så meget på det ønske om en mystisk undersøgelse,” siger det grønlandske folketingsmedlem fra det socialdemokratiske Siumut.

Det andet grønlandske folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Driefer (IA), er ikke et øjeblik i tvivl om, at minksagen intet har med Grønland at gøre.

Mink er et rent dansk anliggende, mener hun. Som udgangspunkt vil hun derfor blande sig udenom, hvis hun er det afgørende mandat.

IA er søsterparti til det danske SF.

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale er fra det socialdemokratiske JF. Han har ikke ønsket at udtale sig i den konkrete sag. Men han har påpeget, at han forud for afstemningen om Støjberg skrev til Folketingets formandsskab, at det var en intern dansk sag, som han ville holde sig fra.

Det andet færøske folketingsmedlem hører til den blå blok, som vil have en advokatvurdering af Minkkommissionens beretning for at finde ud af, om Mette Frederiksen kan dømmes i en rigsretssag for grov uagtsomhed.

Pressemeddelse fra de borgerlige partier 5. oktober 2022. Fra Venstre.dk

Af Esben Agerlin Olsen