1. okt.: Smittede mink aflives – efter lang tøven

Regeringen genoptager sin tidligere politik med aflivning af corona-smittede mink, sådan som krævet af borgmesteren i Hjørring

Efter flere ugers tøven meddelte regeringen torsdag aften, at den genoptager sin tidligere politik med at aflive mink, som er smittet med corona.

Minkgård. Foto Danske Minkavlere.

Antallet af smittede farme er fordoblet på to uger. Samme stigningstakt fandtes i første halvdel af september.

Torsdag aften var tallet 41 smittede minkfarme, alle i Nordjylland. De 29 ligger i Hjørring, 11 i Frederikshavn og en enkelt på Læsø.

Med aflivning genindfører regeringen nu også et forsigtighedsprincip for mink, som borgmester Arne Boelt (S) i Hjørring har krævet i et par uger. Forsigtighedsprincippet udvides, så aflivningen også kommer til at omfatte minkfarme, som er mistænkt for at være smittede. Det gælder omkring 20 farme.

Tilfældig minkgård. Foto Danske Minkavlere.

Mink kan smitte mennesker. At arbejde på et hospital er mindre risikabelt i forhold at få corona-smitte end at arbejde på en minkfarm. Det oplyste Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut på et pressemøde torsdag aften. Det er lettere at have stor hygiejne på et hospital, anførte han.

At smittede mink blev aflivet har også været et krav fra blandt andre fra Enhedslistens sundhedsordfører i Folketinget, Peder Hvelplund, Hjørring.

På et pressemøde 18. september, da 19 farme var smittet, undlod statsminister Mette Frederiksen (S) at svare på det krav. Hun henviste spørgsmålet til Kåre Mølbak.

Kåre Mølbak, Statens Serum Institut. Foto Nordtinget

Aflivning stoppet i juli

Indtil 7. juli blev mink på smittede farme aflivet. På det tidspunkt blev der indført restriktioner, som skulle slå udbredelsen af smitte ned.

Den 2. september meddelte Fødevarestyrelsen, at den ikke længere ville udsende pressemeddelelse for hver smittet farm. Da var seks farme smittet.

Antallet var tredoblet to uger senere. Det var steget til 19 farme den 17. september.

Torsdag aften erkendte fødevareminister Mogens Jensen (S), at restriktionerne med mere kontrol og hygiejnekrav ikke havde været nok til at bremset smitten.

“Myndighederne har iværksat en række forebyggende tiltag med det formål at kunne stoppe spredningen, men det har vist desværre ikke at være tilstrækkeligt, og derfor må vi nu tage dette skridt, sagde fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Af Esben Agerlin Olsen