Kold skulder til pensionsudspil

Torsten Schack Pedersen, Venstres erhvervsordfører i Folketinget, er alt andet end imponeret over det forslag, som statsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde tirsdag for tidligere pension til nogle.

“Jeg synes ikke, at det lyder særligt tillokkende”, siger han.

Torsten Schack Pedersen (V). “Vi lavede skattelettelser, fordi det er gavnligt for dansk økonomi.” Regeringen vil rulle dem tilbage. Foto Folketingets tv. Foto forsiden: Steen Brogaard, Folketinget.

S-regeringen foreslår at sløjfe nogle af de skattelettelser, som den tidligere V-ledede regering stod for. Det skal være en del af betalingen for, at folk med lange arbejdsliv kan trække sig et, to eller tre år tidligere tilbage, end de ellers ville kunne.

“Vi lavede skattelettelser, fordi det er gavnligt for dansk økonomi. Skattestigninger hæmmer væksten,” siger Torsten Schack Pedersen til Nordtinget.

Reelt er skattestigningen på 5 milliarder kroner, som netto giver 3 milliarder kroner til pensionsforslaget, mener Torsten Schack Pedersen.

Han kritiserer også, at regeringen vil lade bankerne betale en stor del af regningen for den tidligere pension. Den regning vil bankerne bare sende videre til kunderne, påpeger venstreordføreren, som er valgt i Nordjylland.

For ham er løsningen for nedslidte er allerede opfundet. Den hedder seniorpension og tilkendes 96 procent af dem, der søger den ifølge Torsten Schack Pedersen. Seniorpension kan man få seks år inden folkepensionsalderen.

Seniorpension er efter såkaldt visitation, men det er bedre end regeringens forslag, som han finder rodet. Det er tilfældigt, hvem der kan være med, mener han.

Regeringens forslag er en rettighed, som man ikke skal visiteres til. Regeringen har opstillet bestemte kriterier, som skal hjælpe dem, der begyndte at arbejde i en tidlig alder. Antallet af arbejdsår gøres op, når man fylder 61 år. Hvis man har været 42 år i arbejde på det tidspunkt, kan man gå et år tidligere på folkepension end folkepensionsalderen.

Den gradvise stigning i folkepensionsalderen har regeringen ikke tænkt sig at røre ved. Den stiger i takt med, at folk lever længere. Det blev aftalt i det såkaldte velfærdsforlig i 2006. Den er afgørende for holdbarheden i dansk økonomi, understreger regeringen.

Af Esben Agerlin Olsen