Især nordjyder flokkes om Arne-pension: De har næse for et godt tilbud, mener forsker

(Foto Per Feder, NG21)

Arne-pension er et godt tilbud. Det har ikke mindst nordjyder fået færten af. Den nye, tidligere pension kan rykke pensionsalderen op til tre år frem.

Johannes Andersen, Foto Per Feder, NG21

I ingen anden dansk region har så stor en andel af de berettigede ansøgere sendt ansøgningen afsted. Der kunne søges fra 1. august.

På en top 20 over kommuner med interesserede ansøgere er næsten halvdelen af kommunerne – 9 – nordjyske.

Nordjyde og samfundsforsker Johannes Andersen, finder holdepunkter for, at nordjyder er særligt økonomisk bevidste.

“Hvis vi nordjyder er påholdende, så er der god grund til at være bevidst om et godt tilbud,” siger han.

Johannes Andersen gætter på, at en del især nordjyske mænd har projekter med sommerhus, hønsehus og havetraktor, som kan realiseres med Arne-pension.

Det kan være en kærkommen afløser for et langt, hårdt arbejdsliv i for eksempel fiskeriet. Som forsker har han selvfølgelig forbehold. Nogle vil måske vælge sofaen og tv.

Johannes Andersen føler sig bekræftet i sin antagelse om økonomisk bevidsthed, når han besøger sin lokale trælasthandel, den i Bindslev.

“Alle de andre, ikke mig, starter med at spørge, hvad de kan få i rabat,” afslører han med en snert af ironi i stemmen.

Størst interesse på Mors

Beskæftigelsesministeriets liste over ansøgere til Arne-pension toppes af Morsø kommune, hvor hele syv procent af de mulige ansøgere rent faktisk har søgt.

Andenpladsen går også til Nordjylland, til Frederikshavns kommune. De øvrige nordjyske kommuner på top 20 er Aalborg, Rebild, Jammerbugt, Hjørring, Mariagerfjord, Brønderslev og Thisted.

Kun to af de 11 nordjyske kommuner er uden for top 20. Det er Vesthimmerland, som ligger nummer 37 og Læsø. Den lille ø-kommune er slet ikke med på listen, da der har været meget få ansøgninger.

Den laveste interesse for at søge Arne-pension findes i de rige kommuner nord for København. I Gentofte, Rudersdal og Hørsholm har under to procent af de mulige ansøgere søgt om at få tidlig pension.

I alt har 16.000 personer søgt om den tidlige pension. Med over 2200 ansøgere er nordjyderne overrepræsenteret i forhold til deres andel af befolkningen.

De første 20 kommuner på liste fra Beskæftigelsesministeriet. Den procentvise interesse står yderst til højre.

Arne-pensionen er opkaldt efter den tidligere bryggeriarbejder Arne Juhl, som er kendt fra plakaten i den socialdemokratiske valgkamp, hvor pensionen var et løfte.

Den tidligere pension kræver, at man er begyndt at arbejde meget tidligt. Har man været 44 år på arbejdsmarkedet, kan man få pension tre år før folkepensionen. Ved 43 år på arbejdsmarkedet giver det to års tidligere pension, mens 42 år kan give et års tidligere pension.

Antallet af år på arbejdsmarkedet bliver gjort op ved 61 år.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tager antallet af søgninger som bevis for, at der var behov for ordningen.

“Jeg er stolt af, at vi fandt en løsning for dem, der har haft meget lange arbejdsliv, så de kan gå fra, før de er slidt helt ned og fortsat har livskvalitet i pensionsalderen,” siger han i en pressemeddelelse. 

Af Esben Agerlin Olsen