Hvorfor blev aflivning stoppet?Partier leder efter, hvordan det skal undersøges

(Foto Kopenhagen Fur)

En stribe partier i Folketinget vil have undersøgt, hvorfor myndighederne holdt op med at aflive corona-smittede mink i juli 2020, da smitten stadig kun var konstateret i Nordjylland på tre farme.

Foto Kopenhagen Fur.

Pausen i aflivningen varede sommeren over, hvorefter smitten steg kraftigt. Krav om skærpet hygiejne på farmene havde ikke virket. Men først i oktober besluttede regeringen, at de syge dyr igen skulle slås ned – som det normalt sker, når høns, kvæg eller svin har en smitsom sygdom.

Partierne, som vil have sagen undersøgt, er blandt andre regeringens støttepartier Enhedslisten og SF, foruden Dansk Folkeparti. Det største oppositionsparti, Venstre, er med på en “faglig udredning”. Enhedslisten taler om en advokatundersøgelse. Den konservative nordjyde Per Larsen går ind for en advokatundersøgelse, men folketingsgruppen har ikke taget stilling. Radikale Venstre har ikke besluttet sig.

Regeringspartiet Socialdemokratiet vil ikke afvise endnu en undersøgelse om mink-sagen, fortæller fødevareordfører og dyrevelfærdsordfører Anders Kronborg (S):

“Jeg er ikke præsenteret for et konkret forslag til en undersøgelse. Hvis der præsenteres et forslag, vil vi overveje det konstruktivt, hvis det er stort ønske.”, siger Anders Kronborg.

Sagen skal ikke forveksles med den granskningskommission, som skal undersøge, hvordan det gik til, at masseaflivningen blev sat i gang, uden at der var grundlag for det i loven. Aflivningen blev ikke stoppet, da det stod klart, at lovhjemlen manglede.

Enhedslistens...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk