ANNONCE

Heunicke genovervejer mørkelægning i minksag

(Foto fra Folketingets tv)

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under samrådet 16. april 2021. Foto fra Folketingets tv.

Grunden til, at alle mink skulle aflives – til en pris af 19 milliarder kroner – var, at der var fundet en særlig virusvariant, cluster 5. Men det var ikke den eneste grund, understregede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) igen og igen fredag 16. april.

Han blev presset på et samråd af ikke mindst to nordjyder, gruppeformand Karsten Lauritzen (V) og sundhedsordfører Per Larsen (K), som havde stillet de spørgsmål, ministeren skulle svare på. De fik maset så meget på, at ministeren åbnede en dør på klem.

Per Larsen (K) under samrådet 16. april 2021. Foto fra Folketingets tv.

Oppositionen fremhævede, at forskere på Københavns Universitet ikke så nær så alvorligt på den trussel, som Statens Serum Institut havde malet op med cluster 5. Det blev meddelt fra universitetet til seruminstituttet inden pressemødet 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at alle mink skulle aflives uden at tale om uenighed mellem forskerne.

Karsten Lauritzen under samrådet 16. april 2021. Foto fra Folketingets tv.

Magnus Heunicke afviste flere gange på samrådet fredag 16. april at svare på, om han var underrettet om uenigheden mellem universitetet og seruminstituttet, som Berlingske grundigt har beskrevet.

Ministeren henviste til, at embedsmændene rådede ham til at tie stille, fordi emnet hører under den kommende granskningskommission. Den skal undersøge, hvordan det gik til, at regeringen satte gang i aflivningen af mink uden at have nogen lov bag sig til at gøre det.

Kommissionen skal imidlertid ikke undersøge det faglige om mink og vaccine, påpegede oppositionen på samrådet. Til sidst sagde ministeren, at han ville overveje, om han kunne give et skriftligt svar på spørgsmålet om, hvorvidt han var underrettet om den skepsis, Københavns Universitet havde over for vurderingen fra seruminstituttet.

“Jeg er nødt til at undersøge, om svaret kan gives skriftligt”, sagde Magnus Heunicke.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

“Jeg kan ikke love, men forsøge,” sagde han. “Det er ikke for at holde noget skjult”, forsikrede han.

Ingen uenighed på pressemøde

Pressemødet 4. november gav ikke indtryk af, at forskere var uenige om, hvorvidt eller hvor meget den nye mutation kunne skade effekten af vaccine.

Kåre Mølbak, daværende faglig direktør seruminstituttet, sagde, at “dét, der i særdeleshed har bekymret os, det er denne her Cluster 5”.

Magnus Heunicke sagde på samme pressemøde, at “undersøgelserne har vist, at de her prøver af mutationen kan påvirke effekten af de aktuelle kandidater, der er, til en vaccine mod COVID-19.”

Det var med andre ord let at få indtryk af, at netop cluster 5 var det store problem. På samrådet fredag flytte Heunicke vægten hen på, at det var selve det, at fandtes mutationer, der var problemet. At cluster 5 fandtes var et bevis på, at der også kunne komme en cluster 6 eller 7 eller 8.

Hørte man meget godt efter dengang ved pressemødet i november, så talte statsminister Mette Frederiksen (S) i begyndelsen om “smitte med nye muterede typer af corona både i danske minkbesætninger og i lokalbefolkningen”. Hun talte altså i flertal om typer af muterede virus.

Senere bidrog hun imidlertid til indtrykket af, at netop én mutation var problemet:

“Men med den mutation, der nu er konstateret, så har vi et endnu større ansvar også for resten af verden.”

Af Esben Agerlin Olsen