Heunicke genovervejer mørkelægning i minksag

(Foto fra Folketingets tv)

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under samrådet 16. april 2021. Foto fra Folketingets tv.

Grunden til, at alle mink skulle aflives – til en pris af 19 milliarder kroner – var, at der var fundet en særlig virusvariant, cluster 5. Men det var ikke den eneste grund, understregede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) igen og igen fredag 16. april.

Han blev presset på et samråd af ikke mindst to nordjyder, gruppeformand Karsten Lauritzen (V) og sundhedsordfører Per Larsen (K), som havde stillet de spørgsmål, ministeren skulle svare på. De fik maset så meget på, at ministeren åbnede en dør på klem.

Per Larsen (K) under samrådet 16. april 2021. Foto fra Folketingets tv.

Oppositionen fremhævede, at forskere på Københavns Universitet ikke så nær så alvorligt på den trussel, som Statens Serum Institut havde malet op med cluster 5. Det blev meddelt fra universitetet til seruminstituttet inden pressemødet 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at alle mink skulle aflives uden at tale om uenighed mellem forskerne.

Karsten Lauritzen under samrådet 16. april 2021. Foto fra Folketingets tv.

Magnus Heunicke afviste flere gange på samrådet fredag 16. april at svare på, om han var underrettet om uenigheden mellem universitetet og seruminstituttet, som Berlingske grundigt har beskrevet.

Ministeren henviste til, at embedsmændene rådede ham til at tie stille, fordi emnet hører under den kommende granskningskommission. Den skal undersøge, hvordan det gik til, at regeringen...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk