Pesticider: Miljøgodkendelse tog over seks år

Danmark er ingen duks, når det gælder om at overholde EU-frister for godkendelse af pesticider. I under halvdelen af sagerne overholder Danmark fristerne.

I et tilfælde har det taget over seks år at få et pesticid godkendt i Danmark. Dermed overskred Miljøstyrelsen fristen for behandling med ikke mindre end fire et halvt (4,5) år i forholdning til en EU-forordning.

Den konservative nordjyske landbrugsordfører i Folketinget, Per Larsen frygter, at lang sagsbehandling i Danmark, får producenter af nye produkter til at vælge Danmark fra, fordi de ikke gider vente.

Det var dog ikke kun Miljøstyrelsen skyld, at det tog så lang tid som de seks år, skriver miljøminister Lea Wermelin (S) i et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Undervejs ventede styrelsen nemlig på en hollandsk afgørelse , som var nødvendig for godkendelsen.

I forhold til andre EU-lande ligger Danmark i rolige inderbane, når det gælder behandlingstider. I snit tager det to år at få et pesticid godkendt. For hele EU var gennemsnittet “kun” 19 måneder.


Fra ministersvaret. Kun i 40 procent af sagerne overholder Danmark fristerne.

Per Larsen (K), forstår ikke, at det skal tage så lang tid i Danmark.

“Det kan gå ud over miljøet, fordi producenterne ikke gider markedsføre nye og mere miljøvenlige produkter i Danmark, når de skal vente så længe,” siger han.

Miljøminister Lea Wermelin vil også gerne have mere fart på.

“Jeg ønsker naturligvis, at der skal ske en rettidig behandling af ansøgninger efter forordningens regler”,...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk