ANNONCE

Prehn vil have minkavl tilbage: Avlere tør ikke og EL vil ikke

(Foto fra Folketingets tv, da loven om aflivning omsider blev vedtaget)

Danske mink er ikke nødvendigvis udryddet, selv om statsminister Mette Frederiksen (S) 4. november 2020 gav besked om, at de alle omkring 15 millioner dyr skulle aflives på grund af corona.

Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn tog et billede af resultattavlen, da loven om aflivning af mink blev vedtaget 21. december 2020 – over en måned efter at aflivningen foregik.

Sidste år blev henved 100.000 levende mink eksporteret til udlandet. Nogle af dem kan i hvert fald i teorien kan være bevaret til avl, som kun er forbudt i 2021, altså midlertidigt.

Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) vil gerne have minkavl igen. Aflivningen var af hensyn til folkesundheden, forklarer han.

En tilfældig af de tidligere omkring 1200 minkfarme i Danmark. Foto Danske Minkavlere.

Regeringens beslutning om, at alle mink skulle aflives, er således ikke udtryk for en modvilje mod minkproduktion i Danmark,” skriver han i et svar til folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (EL).

Det er min klare ambition, at fremtidig lovgivning om hold af mink kan fremsættes“, lyder det fra den nordjyske minister.

Hvorvidt nogen så har lyst til det er en anden sag. Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er meget pessimistisk.

“Jeg kender ikke nogen, der vil. Og jeg kender mange,” siger han.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, under et besøg i Folketinget. Foto Nordtinget.

“Den behandling, vi fik i november, skal man kun opleve en gang. Ellers bliver man ikke gammel,” siger Tage Pedersen.

Erstatningen, som de over 1000 minkavlere skulle have for fremtidigt tab, er der endnu ikke skrevet betænkning om, påpeger han. De har ikke fået pengene.

Formanden tvivler også på, at minkavl bliver tilladt, så længe corona stadig findes. Og at finde danske mink i udlandet uden andre sygdomme nu anser han for at være usandsynligt.

Loven om forbud mod minkhold er midlertidig. Den udløber altså 1. januar 2022, medmindre den forlænges.

Rasmus Prehn uddyber ikke, hvad han mener med “fremtidig lovgivning om hold af mink”.

Søren Egge Rasmussen, som stillede spørgsmål til ministeren, kalder det et åbent spørgsmål, hvad der sker 1. januar 2022. Han ville vide, om regeringen vil forhindre minkavl i fremtiden. Han vil også undgå den meget hurtige behandling, som prægede minksagen.

“De skal ikke komme rendende med lovforslag i december. Derfor har jeg stillet spørgsmålet,” siger Søren Egge Rasmussen.

“Vi har haft for meget hastebehandling.”

Regeringen besluttede at aflive alle mink, før den havde lovhjemmel til det.

Positiv særbehandling

Søren Egge Rasmussen synes ikke, at det er rimeligt, at minkavlere får en stor erstatning, som de så kan bruge på at starte en ny produktion af mink fra januar 2022.

Det vil være positiv særbehandling i forhold til mange andre erhverv, som også er presset, selv om minkavlerne har været ude for en særligt grovkornet behandling, mener Søren Egge Rasmussen.

Enhedslisten er imod, at minkavl genopstår.

Af Esben Agerlin Olsen