(Kyllingeknuser på anlæg i udlandet. Foto Animals Now)
![](https://i0.wp.com/www.nordtinget.dk/wp-content/uploads/2021/02/Screen-Shot-2021-02-18-at-17.55.46.png?resize=810%2C450&ssl=1)
At være af hankøn er ingen fordel for en kylling, hvis den er kommet til verden hos en ægproducent. Hanner bliver aflivet, da de som bekendt ikke lægger æg.
I Danmark aflives hvert år 4,5 millioner daggamle hanekyllinger på rugerier, som producerer spiseæg. Kyllingerne gasses med CO2.
Det oplyser landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et svar til det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer, Frie Grønne. Hun havde stillet spørgsmål på baggrund af en artikel i Nordtinget i april.
Ministeren har fået sit svar fra Fødevarestyrelsen. Den er “ikke bekendt med”, at CO2-aflivning kan give ætsningsskader på kyllingerne.
Oplysningen er i kontrast til, hvad en nordjyske embedsdyrlæge fortæller i artiklen i Nordtinget i april. Her oplyser dyrlæge Morten Bak-Sørensen, at der er fare for, at kyllingen ætses på slimhinderne, når der anvendes CO2. Hvis der kommer fugt i den beholder, hvor kyllingen gasses, kan CO2 blive til kulsyre, som ætser.
![](https://i0.wp.com/www.nordtinget.dk/wp-content/uploads/2021/03/Screen-Shot-2021-03-31-at-11.04.38.png?resize=490%2C225&ssl=1)
Dyrlægen, som kommer på et stort nordjysk rugeri, foretrækker klart, at dyrene aflives i en mekanisk såkaldt knuser. Her knuses kyllingerne mellem to metalruller, som kører i meget høj fart.
“Knuseren er absolut den bedste metode, fordi det er hurtigt, og der ikke er ætsningsskader,” siger Morten Bak-Sørensen i artiklen. Der er mest dyrevelfærd i den metode, mener han.
Der findes tre knusere...