Her knuses de hurtigt – de bliver ikke gasset som millioner af hanekyllinger

(Kyllingeknuser på anlæg i udlandet. Foto Animals Now)

At være af hankøn er ingen fordel for en kylling, hvis den er kommet til verden hos en ægproducent. Hanner bliver aflivet, da de som bekendt ikke lægger æg.

I Danmark aflives hvert år 4,5 millioner daggamle hanekyllinger på rugerier, som producerer spiseæg. Kyllingerne gasses med CO2.

Det oplyser landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et svar til det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer, Frie Grønne. Hun havde stillet spørgsmål på baggrund af en artikel i Nordtinget i april.

Ministeren har fået sit svar fra Fødevarestyrelsen. Den er “ikke bekendt med”, at CO2-aflivning kan give ætsningsskader på kyllingerne.

Oplysningen er i kontrast til, hvad en nordjyske embedsdyrlæge fortæller i artiklen i Nordtinget i april. Her oplyser dyrlæge Morten Bak-Sørensen, at der er fare for, at kyllingen ætses på slimhinderne, når der anvendes CO2. Hvis der kommer fugt i den beholder, hvor kyllingen gasses, kan CO2 blive til kulsyre, som ætser.

Knuser i Danmark. På de to tromler, som kyllingerne knuses imellem, sidder dupper, så dyrene ikke kører med rundt.

Dyrlægen, som kommer på et stort nordjysk rugeri, foretrækker klart, at dyrene aflives i en mekanisk såkaldt knuser. Her knuses kyllingerne mellem to metalruller, som kører i meget høj fart.

“Knuseren er absolut den bedste metode, fordi det er hurtigt, og der ikke er ætsningsskader,” siger Morten Bak-Sørensen i artiklen. Der er mest dyrevelfærd i den metode, mener han.

Der findes tre knusere...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk