ANNONCE

To DF’ere: Folkeafstemning om ny limfjordsmotorvej

(Kort: Vejdirektoratet)

Det blæser op over Limfjorden, når det gælder regeringens plan om kommende motorvej hen over øen Egholm. Der er kommet næsten 8000 høringssvar, mange kritiske, til den opdaterede VVM-redegørelse.

Nu kræver to af Dansk Folkepartis fire af medlemmer i regionsrådet i Nordjylland, at der holdes folkeafstemning om motorvejen, som skal gå over det naturskønne Egholm. Afstemningen skal holdes samtidig med kommunalvalget 16. november.

Mette Frederiksen 11. maj 2021. Foto Nordtinget.

Statsminister Mette Frederiksen (S), som er valgt i Nordjylland, afviste på et pressemøde tirsdag at kommentere, hvordan det danmarksrekord store antal høringssvar indgår i forhandlingerne om den mulige motorvej. Den er en del af regeringens infrastrukturplan.

Modstanden mod, at motorvejen skal gå over Egholm, er vokset under høringsfasen, mener de to DF’ere, som kræver folkeafstemning, Erik Høgh-Sørensen og Jørgen Hammer Sørensen.

”Når politikerne selv har bedt folk udtale sig, bør politikerne på Christiansborg også lytte. Derfor kan vi bedst, hurtigst og mest demokratisk løse Aalborgs trængselsproblemer med en folkeafstemning allerede 16. november,” skriver de to regionsrådsmedlemmer i en pressemeddelelse.

Erik-Høgh Sørensen er også medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti. På Christiansborg støtter partiet imidlertid Egholm-linjen.

De to DF’ere i regionsrådet ønsker, at forhandlingerne i Folketinget ender med en aftale om pengene til motorvejen uden at lægge linjen fast.

Politisk aftale fra 2014: Egholm

Forslaget udfordrer en politisk aftale, som et flertal af trafikordførerne i Folketinget indgik i 2014. De aftalte, inklusiv Dansk Folkeparti, at motorvejen skal gå over Egholm.

De to DF’ere, som er halvdelen af gruppen i regionsrådet, mener – som mange på venstrefløjen – at et ekstra østligt tunnelrør kan være en bedre og billigere løsning.

Besparelsen kan bruges til bedre veje til Thy og Mors og til Skagen. Der kan også blive penge til meget bedre tog, bedre veje nord om Nr. Sundby og bedre øst-vest forbindelse i Jammerbugt og Vesthimmerland, mener Erik Høgh-Sørensen og Jørgen Hammer Sørensen.

”Det er vores bedste bud på et kompromis, som flest mulig nordjyder vil kunne se sig selv i i årene fremover. Det er vigtigt at få en effektiv 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg hurtigst muligt, men det skal ske så demokratisk som muligt,” siger de to DF-regionsrådsmedlemmer.

”Det har altid været god DF-politik at holde folkeafstemninger,” siger de.

Det er ikke givet, at de politiske partier i Folketinget når at se et sammenfattende notat for de næsten 8000 høringssvar, inden de politiske forhandlinger er slut.

Vejdirektoratet håber, at det kan blive færdig med et notat om de mange høringssvar inden sommerferien. Regeringen håber at blive færdig med en aftale om motorvejen inden sommerferien.

Af Esben Agerlin Olsen