Kan hørm fra mink kvæle lyst til efterårsvalg ?

(Foto Kopenhagen Fur)

ANALYSE

Bærer vinden mod valg til efteråret ?

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

Noget afhænger af stanken fra de mink, som graves op fra torsdag, Kristi himmelfartdag. De køres til forbrænding over hele landet.

Holder hørmen længe, kan det sætte sig i hukommelsen som et lavpunkt i regeringens håndtering af corona. Hvis minken igen skaber kaos, som den har dokumenteret talent for, taler det imod at udskrive valg i allerede oktober til afholdelse samtidig med kommunalvalget 16. november.

Fordelen for regeringen skulle være at høste stemmerne fra en opbakning, som den øvrige corona-håndtering har skabt. Den belønning kan reduceres, hvis minkens plet på det pæne billede bliver for stor.

Fordelen ved et snarligt valg kunne også være, at der endnu ikke er noget resultat fra den granskningskommission, som har et helt år til at undersøge mink-sagen. Det gælder den del, som handler om, hvordan det gik til, at aflivningen af omkring 15 millioner mink gik i gang uden baggrund i nogen lov. Og hvorfor blev aflivningen ikke stoppet, da det stod klart, at loven manglede ? Rigsretssag, siger de blå.


Bevar det eneste Christiansborg-medie med fokus på Nordjylland. Køb abonnement her.


Der kan komme andre senfølger af corona-håndteringen. Det er ikke givet, at den næste Pisa-måling af de hjemmeholdte danske skoleelever giver et godt resultat i forhold til andre nordiske elever, som ikke har været holdt hjemme i samme grad. Det er heller ikke givet, hvor hurtigt dansk økonomi kommer op i fart igen.

Danmark og Nordkorea

Danmark ligner Nordkorea på ét punkt, har Weekendavisen bemærket. Det er svært at få øje på oppositionen. Et snarligt valg vil have den fordel, at den stadig ikke er til at få øje på.

På den anden siden pibler utilfredshed frem inden for Socialdemokratiets egne rækker. Nordjyske S-borgmestre har talt hovedstaden midt imod, når det gælder kravet om borgmester-håndtryk til nye statsborgere.

Den stramme udlændingepolitik, som skaffede Socialdemokratiet valgsejr i 2019, er ved blive skruet så stram, at gevindet går i stykker for mange socialdemokrater i ude i landet. Det kan være svært at sluge for det menige medlem, at flygtninge skal sendes hjem til Damaskus, hvor Danmark ikke tør åbne ambassaden – og lade danske børn blive siddende i lejre eller blive skilt fra deres mødre.

Formand Frederiksen, hele Danmarks Mette, børnenes statsminister, er urokkelig. Men det har været nødvendigt for hende at kræve klapsalver og opbakning til udlændingeministeren og udlændingeordføreren på gruppemødet. Den mindste indrømmelse vil blive blæst op af de borgerlige, ikke mindst de Nye Borgerlige, så den store røde føring kan blive sat over styr. Eller også stemmer de utilfredse bare på et andet parti i rød blok.

Det kan blive nødvendigt for partiledelsen at slå mere ned på lokale oprør mod partiets udlændingelinje, hvis lokale kandidater har behov for at markere sig op til kommunal- og regionalvalget i november.

Men fordelene ved hurtigt valg er i overtal, set fra regeringens side. Bortset fra et stort MEN fra en valgforsker. Det kan komme til at se for kynisk ud.

Og historien siger, at vinderen under en krise ikke nødvendigvis bliver belønnet. Hyppigt nævnt er: Poul Nyrup Rasmussen (2001), Jens Stoltenberg (2013) og Winston Churchill (1945).

Af Esben Agerlin Olsen