Minkavlernes formand skal afhøres – men han har ikke fået sagens dokumenter

Minkkommissionen, som undersøger regeringens beslutning om at aflive alle burmink for et år siden, arbejder med en enorm samling dokumenter, som vidnerne afhøres udfra.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere under besøg i Folketinget. Foto Nordtinget.

Det er emails, sms’er, notater og referater, som vises på storskærme, når vidnerne afhøres i Retten på Frederiksberg.

Det kan undertiden være en stor opgave at følge med i for tilhørere, når der bladres hurtigt i dokumenterne. Et hjørne af dokumenterne kan ikke læses, fordi det hjørne af skærmen er optaget af et billede af det afhørte vidne.

Bisidderne – et par fodboldhold advokater – for embedsmænd og ministre, der skal vidne, har fået de over 5000 dokumenter. De kan læse dem på forhånd, inden deres klient skal vidne.

Et af vidnerne, som kan siges at have en vis interesse i sagen, har ikke fået samlingen af dokumenter, den såkaldte ekstrakt. Det er formanden for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur, Tage Pedersen.

Det oplyser Tage Pedersen til Nordtinget. Han vil gerne vide, hvem der vidste hvad og hvornår.

“Jeg har bedt om ekstrakten og hvad de forventer at stille af spørgsmål,” fortæller han.

Han har ikke modtaget noget svar endnu fra Minkkommissionen, som består af en dommer, en advokat og en professor.

Tage Pedersen har heller ikke nogen bisidder. Det samme gælder i øvrigt direktøren for Kopenhagen Fur, som også skal vidne.

Kopenhagen Fur er den andelsforening, som sælger pels for minkavlerne. Så sent som ved vidneafhøringen i lørdags blev møder mellem embedsmænd og Kopenhagen Fur omtalt.

En afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium fortalte, at Kopenhagen Fur havde samarbejdet meget loyalt, da minkavlerne fik at vide, at folkesundheden stod på spil på grund af en særlig minkvariant af coronavirus.

Tage Pedersen og minkavlerne har fået referater af de møder, som de har deltaget i, fortæller han.

I modsætning til de afhørte embedsmænd og politikere risikerer formanden og direktøren ikke senere at blive stillet til ansvar for beslutningen om aflivning, selv om det var uden grundlag i nogen lov.

Opgaven for Minkkommissionen er at finde ud af, hvordan det kunne gå til, at der ikke var den nødvendige lovhjemmel til aflivningen af også raske mink uden for risikozoner. Aflivningen fortsatte, da fejlen stod klar.

Kommissionen skal ikke taget stilling til, om det var en god idé at aflive mink af hensyn til folkesundheden.

Omkring 15 millioner mink blev aflivet. Erstatningen til minkavlerne kan løbe op i 19 milliarder kroner. Altså milliarder.

Tage Pedersen er udsat til at vidne i midten af januar. På torsdag skal tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) afhøres. Han mistede sin post på sagen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal afhøres 9. december.

Af Esben Agerlin Olsen