Folket forlader folkepartiet

ANALYSE

Der blev både smækket med døren og grydelåg, da fire medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe mandag aften meldte sig ud af partiet. Tirsdag, da partistifter Pia Kjærsgaard fyldte 75 år, trak endnu et medlem sig.

Bent Bøgsted (DF). Foto Nordtinget.

De to nordjyske udvandrere talte klart.

Hidtidig beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted fra Østervrå beskyldte i Berlingske sin tidligere formand Pia Kjærsgaard for at have “undergravet” sin efterfølger Kristian Thulesen Dahl.

Nu tidligere landbrugs- og fødevareordfører Lise Bech fra Støvring sagde ifølge DR, at Pia Kjærsgaard “råber af de ansatte og folketingsmedlemmer”.

Bent Bøgsted og Lise Bech har derfor forladt partiet, som de har været valgt ind for siden 2001 og 2015 henholdsvis.

Med dem går Liselott Blixt, som var en markant sundhedsordfører – og Karina Adsbøl, socialordfører indtil mandag aften. Tirsdag var turen kommet til Hans Kristian Skibby, som har været erhvervsordfører.

De er alle meget utilfredse med stilen under Morten Messerschmidt, der afløste Kristian Thulesen Dahl som formand for en måned siden.

Læser man de frafaldnes beskrivelser af deres egne uddannelser og karriere på Folketingets hjemmeside står der: specialarbejder, landmand, advokatsekretær, social- og sundhedsassistent, hjemmehjælper, taxachauffør, merkonom fra handelsskole og buntmager (pelsværk).

De ligner deres vælgere i meget høj grad. Det gør politikerne langt fra i alle partier. Og kender man ikke problemerne, kan det være svært at finde løsningerne på problemerne.

Partistifter Pia Kjærsgaard blev engang kaldt en “mopset hjemmehjælper”, uden at det var pænt ment. Beskrivelsen afslørede imidlertid et talent for at kende, forstå og vredt kunne tale ud fra vilkårene i sin del af befolkningen.

Pia Kjærsgaard (DF). Foto Nordtinget.

Siden voksede partiet. Hun blev hun formand for Folketinget og gjorde selv opmærksom på, at hun dermed var nummer to efter dronningen. Samtidig kom hun imidlertid næsten på lige så lang afstand af vælgerne som dronningen.

Pia Kjærsgaards kandidat som ny formand var Morten Messerschmidt, blandt andet fordi hun finder ham “præsentabel”.

Han taler – med vilje – som var han vokset op i en herskabslejlighed på Frederiksberg Allé. Det er han ikke. Det er flertallet af vælgerne i Dansk Folkeparti heller ikke.

Morten Messerschmidt er cand. jur. oplyser han på Folketingets hjemmeside. Hans mulige afløser, hvis formanden bliver dømt for EU-svindel, er Peter Kofod Hristov, som er uddannet folkeskolelærer. Det nye hovedbestyrelsesmedlem Anders Vistisen, er cand. jur.

Der er stadig mange i folketingsgruppen med baggrund som de fire frafaldne, men der er blevet længere imellem folk, der har prøvet arbejde med hænderne.

Uanset om udvandringen fra Dansk Folkeparti fortsætter, bliver Pia Kjærsgaard revet længere ned fra samfundstoppen, når Folketinget til efteråret skal vælge præsidium – formand og fire næstformænd.

Hun er i dag 2. næstformand.

De fire næstformænd vælges blandt de fire største partier i Folketinget. Dem hører Dansk Folkeparti ikke længere til, efter mandag aftens udvandring. Partiet er nede på syvendepladsen med 11 folketingsmedlemmer (tirsdag eftermiddag 22. februar).

Af Esben Agerlin Olsen