Ubekvem debat for regeringsforhandlere dukket op på Folketingets dagsorden

Torsdag viste Folketingets dagsorden et nyt punkt, som forhandlerne om ny regering formodentligt godt kunne undvære.

Debatten skal finde sted i fuld åbenhed i folketingssalen på tirsdag og er en af de samme, som finder sted bag de meget lukkede forhandlinger om ny regering.

Det er minken, som igen stikker næsen frem trods den altomfattende aflivning i 2020.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

Inden valget 1. november lød det klart fra Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen, at der skal laves en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle og mulige ansvar i sagen om aflivning af alle mink uden lovhjemmel til det.

Lars Løkke Rasmussen talte om, at Mette Frederiksen (S) ikke kunne blive statsminister igen på hans mandater, uden en advokatvurdering. Jakob Ellemann-Jensen var medunderskriver på en pressemeddelelse fra en samlet borgerlig opposition 5. oktober.

Pressemeddelelse og skærmkopi fra Venstres hjemmeside.

Efter valget har Moderaterne og Venstre, som forhandler regering med Mette Frederiksen, været mere uklare om det ufravigelige i kravet om advokatvurdering.

Det har været svært at få et tydeligt svar på, om de står helt fast på kravet fra før valget. Alternativets Franciska Rosenkilde har haft flere forskellige udmeldinger. Den gamle røde blok har været tydeligt imod en advokatvurdering.

På tirsdag 13. december kan mulige brudte valgløfter eller uldenhed sat til skue i selve folketingssalen. Det er i hvert fald, hvad tilhængerne af en advokatvurdering håber.

På tirsdag bliver alle partier stillet over for at svare på, om de er for eller imod en advokatvurdering – og om det er ufravigeligt.

De kan vælge at være uldne eller være helt fraværende – og udsætte sig for solid hån fra ikke mindst Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne.

Det er et beslutningsforslag fra Nye Borgerlige, som kommer til førstebehandling i folketingssalen på tirsdag. Beslutningsforslaget blev fremsat i dag torsdag (8. december.)

Der er klart flertal for en advokatvurdering, hvis partierne holder ord og mener det samme, som de gjorde inden valget.

Hvis Alternativet nu er imod en advokatvurdering, skal de grønlandske og færøske medlemmer holder sig ude af en afstemning, hvis der skal være flertal for en advokatvurdering. Senest har Alternativets Torsten Gejl imidlertid skrevet i Altinget, at partiet støtter en advokatvurdering.

I sagen om Inger Støjberg (DD) var en advokatvurdering forløber for en rigsretssag.

Af Esben Agerlin Olsen