Regeringen vil gribe ind i oppositionspartis årsmøde

At sløjfe store bededag som helligdag bliver bredt betragtet som et indgreb i den danske model for aftaler mellem lønmodtagere og arbejdsgivere.

Kirken er i også oprør. Konfirmander skal se sig om efter en anden festdag.

Men det er de ikke ene om. At stryge store bededag som fridag er et direkte angreb på landets rødeste parti, Enhedslisten, som var støtteparti for den tidligere socialdemokratiske regering.

Enhedslistens årsmøde i Hafnia-Hallen, København, 2022.

Enhedslisten holder hvert år sit årsmøde netop på – store bededag. Den lange weekend giver god plads til demokratisk diskussion, som Enhedslisten sætter pris på.

For 10 år siden – i 2012 – havde regeringen også planer om at nedlægge store bededag. Det blev ikke til noget.

Den kan være, fordi den daværende gruppeformand i Enhedslisten, Per Clausen, dengang sagde i åbningstalen på årsmødet i Nørrebrohallen i København:

Per Clausen ved Enhedslistens årsmøde i Hafnia-Hallen i København 2022.

“Jeg vil kæmpe til min sidste blodsdråbe for en kristen helligdag (St. Bededag),” som det lød det fra folketingsgruppens formand for det ellers forholdsvist sekulære parti.

Hvad siger Per Clausen i dag, hvor han er rådmand for klima og miljø Aalborg?

“Det har jeg da tænkt på,” siger han.

“Men der er så mange andre problemer med at droppe store bededag, at det her jo kun er en lille ting. Det finder vi sikkert en løsning på. Selvfølgelig er det også irriterende.”

Ingen har spurgt jer, hvor meget det ville genere jeres traditioner ?

“Nej, det er der ikke. Ikke mig bekendt i hvert fald. Det er vores årlige festdag, så det er rigtigt irriterende. Vi satser på, at der er så mange andre gode grunde til at droppe det forslag, at vi håber på, at det lykkes at få det taget af bordet,” siger Per Clausen.

Regeringen mener, at afskaffelse af store bededag vil skaffe penge, som kan bruges på forsvar.

Per Clausen mener, at oprustning er en dårlig anvendelse af ressourcer i en tid, hvor velfærden er truet af regeringens politik. Alle skal yde mere, lyder det fra regeringen, men dem med højere indkomster skal gøre det ved at øge deres forbrug, når regeringen letter deres skat. Det er et paradoks, mener Per Clausen.

Af Esben Agerlin Olsen