Mette Frederiksen antyder ny ordlyd på stemmeseddel om EU-forbehold

Foto fra Folketingets tv

Mange har kritiseret, at der hverken står EU eller forsvarsforbehold på stemmesedlen til folkeafstemningen 1. juni.

Statsminister Mette Frederiksen (S) antydede tirsdag, at der kan ændres i ordlyden.

“Lige nu står der, som det ligger: Lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Det er jo faktisk det, vi skal tage stilling til 1. juni,” sagde statsministeren.

Hun stod ved, at lovforslaget har været forbi hende, “og det står jeg meget, meget gerne på mål for.”

Lederen af Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt havde talt op, hvor mange gange, der blev sagt “forbehold” og “EU” og “afskaffe”, på det pressemøde, hvor fem partier lancerede den store forsvarsaftale, som omfatter folkeafstemning.

Det blev til ordet forbehold 27 gange, “EU” 54 gange og “afskaffe” 10 gange.

“Alligevel har man valgt at udforme en stemmeseddel, som er lige det modsatte, hvor man taler om europæisk og ikke EU, og man nævner ikke forbeholdet,” lød det fra en skuffet Messerschmidt.

Mette Frederiksen. Foto fra Folketingets tv. 5. april.

Krig, folkeafstemning og al den almindelige lovgivning. At det hele går ekstra stærkt på Christiansborg for tiden, kunne mærkes på Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S).

Da han efter noget teknisk knas skulle indlede partilederdebatten, mindede han om, at talerne skulle tituleres med herr eller fru i stedet for ministerbetegnelser, som bruges i andre debatter.

Først i talerrækken var lederen af Socialdemokratiet, Mette Frederiksen. Men da han skulle præsentere hende, gik han flere gange i stå.

“Nu skal jeg så ikke sige velkommen til statsministeren, men til fru…(pause)… Jespersen…(pause)…fru Frederiksen …..fru Mette Frederiksen, sagde Henrik Dam Kristensen.

Nogen grinede højlydt i baggrunden. Mette Frederiksen så overrasket ud sammen med flere andre medlemmer af Folketinget.

Af Esben Agerlin Olsen