ANNONCE

Radikal ordfører modsagde Minkkommissionens formand i tv

(Foto Steen Brogaard/Folketinget)

Den radikale politiske ordfører, Andreas Steenberg, sagde noget lørdag aften i DR2’s Deadline, som ikke stemmer med, hvad der er sagt i Minkkommissionen af dens formand.

Det gælder, hvorvidt vidnerne havde pligt at tale sandt for kommissionen.

“Vi har selvfølgelig kikket på den her omfangsrige rapport, der er kommet – som jurister har siddet og arbejdet med i halvandet år og haft afhøringer under vidneansvar omkring,” sagde politisk ordfører Andreas Steenberg i tv.

Det er det med vidneansvar, som ikke stemmer med, hvad hver afhøring af vidner i kommissionen er begyndt med. Over 70 vidner er afhørt, embedsmænd og ministre.

Den meget høflige formand for Minkkommissionen, landsdommer Michael Kistrup, har indledt hver vidneafhøring med at sige tak for fremmødet.

Samtidig har han understreget, at vidnet IKKE talte under vidneansvar og derfor IKKE havde pligt til at tale sandt. Hvis man selv kan komme i skudlinjen, måtte man altså gerne pynte på sin forklaring, så den ikke længere stemmer med sandheden.

Det kunne så føre til, at kommissionen skrev, at den ikke troede på forklaringen. Men muligheden for at lyve var der, uden at det var strafbart.

Kun vidnerne fra minkavlerne og Copenhagen Fur var undtaget fra retten til at lyve. For de kunne ikke få noget i klemme med nogen form for straf senere. De havde pligt til at tale sandt.

Nordtinget har søndag formiddag forsøgt at få en kommentar fra Andreas Steenberg.

Den radikale ordfører blev interviewet i tv om lørdagens udmelding om, at partiet ikke kræver nogen uvildig advokatvurdering af Minkkommissionens rapport.

Den borgerlige fløj vil have undersøgt muligheden for, at statsminister Mette Frederiksen (S) kan være skyldig i at have handlet groft uagtsomt og dermed strafbart, da hun stod i spidsen for beslutningen om, at samtlige mink skulle aflives i november 2020, på grund af corona-smitte blandt mink.

Radikale Venstre har i stedet besluttet at kræve af statsminister Mette Frederiksen (S), at hun udskriver valg, senest når Folketinget åbner i oktober. Ellers vil partiet stille et mistillidsvotum til den socialdemokratiske regering.

Minkkommissionen kom med sin rapport i torsdags. Kommissionen tager ikke stilling til, om statsministeren handlede groft uagtsomt.

Hele 10 ledende embedsmænd får meget hård kritik og skal nu yderligere undersøges, da der ikke var lovhjemmel til at udføre beslutningen om at aflive samtlige mink.

Statsministeren vidste ikke, at der manglede lovhjemmel, skriver kommissionen. Hun kom uvidende til at vildlede befolkningen groft, da hun meddelte, at alle mink skulle aflives.

Af Esben Agerlin Olsen