To ministre med hver sin version – Heunicke har noter

Det kom til direkte modsigelser mellem to ministre i Minkkommissionen fredag. 

Finansminister Nicolai Wammen (S) efter sin forklaring.

Om formiddagen sagde finansminister Nicolai Wammen (S) meget bestemt, at han allerede 30. september 2020 på et økonomiudvalgsmøde i regeringen havde bedt to ministerier om at gøre klar til også drastiske skridt over for corona-smitten hos mink. 

Det var en måned, inden regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives. I oktober var det kun syge mink og deres nabomink, som blev aflivet.

Men allerede 30. september bad Wammen – ifølge sig selv – om, “at man forbereder alle scenarier op til at kunne slå alle mink ned.”

Der skulle være planer klar. 

“På mødet besluttes det ikke hvilke værktøjer. Men jeg beder om, at man er forberedt. Det er en konkusion, som sundhedsministeren og fødevareministeren tager med,” sagde Nicolai Wammen.

“Der kommet en klar beslutning som ingen kan være i tvivl om,” sagde Wammen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde imidlertid meget svært ved at genkalde den udlægning, da han blev afhørt om eftermiddagen i Minkkommissionen.

“Jeg husker ikke en beslutning om sætte arbejde i gang om et scenario 3. Det mener jeg ikke, at vi satte i gang. Det var det, vi kæmpede for at undgå,” sagde Heunicke.

Scenarie 3 var den aflivning af alle mink – som regeringen besluttede 3. november uden at have lovhjemmel til at udføre det. Hvordan det kunne gå til forsøger Minkkommissionen at finde ud af. 

Som noget helt nyt i sagen kunne et vidne, sundhedsminister Magnus Heunicke (S), vise håndskrevne noter fra regeringsmøder. De håndskrevne noter var først kommet i tirsdags og fredag morgen til kommissionen.

Udspørger Jacob Lund Poulsen var noget utilfreds med, at materialet var kommet så sent, så det ikke kunne foreholdes de vidner, som allerede er afhørt, for eksempel tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S).

Noterne var både fra det afgørende møde 3. november, men også fra økonomiudvalgsmødet 30. september, som Nicolai Wammen henviste til, da han lagde stort ansvar på to andre ministerier.

Da Magnus Heunicke læste op af sine håndskrevne noter ville han godt give finansministeren så meget medhold, at denne på mødet havde foreslået, at “vores to huse ser på kompensation” til minkavlerne. 

Materialet til forberedelse af den store aflivning blev imidlertid aldrig udarbejdet. 

Nicolai Wammen lagde mange gange skylden for den manglende lovhjemmel på Miljø- og Fødevareministeriet. Wammen sagde også mange gange, at det handlede om at passe på danskerne mod at Danmark blive et nyt Wuhan.

Magnus Heunicke har også noter fra det afgørende møde 3. november. Han fortalte, at det “helt klart” var Justitsministeriet, som stod for forelæggelsen af sagen om at slå alle mink ned, selv om det ifølge Wammen var Miljø- og Fødevareministeriet havde ansvar for, at lovgrundlaget var i orden.

Af Esben Agerlin Olsen