Topembedsmand undlod at videresende advarsel om manglende lovhjemmel

(Foto Kopenhagen Fur)

Manden, som sagde “lukke lortet” om minkbranchen, blev afhørt i Minkkommissionen torsdag.

Mink. Foto Kopenhagen Fur.

Departementsråd (afdelingschef) Pelle Pape, Statsministeriet, benyttede lejligheden til at beklage ordvalget over for minkavlerne.

Det gik stærkt i de dage, og ordene, der også blev sendt på en sms, var ikke tænkt for offentligheden.

Stærkt gik det imidlertid ikke, da Pelle Pape lørdag 7. november 2020 ved 12-tiden fik både en sms og en mail om lovhjemmel.

En underordnet, kontorchef, i Statsministeriet skrev til Pelle Pape, at der var arbejde i gang med at skabe en hastelov. Den skulle sikre, at det var tilladt at gennemføre, hvad regeringen havde besluttet tirsdagen forinden, 3. november.

I mailen fra kontorchefen stod der, at Miljø- og Fødevareministeriet havde ringet og varslet et hastelovforslag “om midlertidigt forbud mod mink, herunder med hjemmel til at slå mink ned i hele landet samt med hjemmel til ekspropriation. “

Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md

Pelle Pape læste beskeden med det samme, fortalte han i kommissionen. Han gjorde imidlertid ikke noget ved den.

Der var ikke nogen advarselslamper, der lyste for ham.

Han blev spurgt, om det ikke tænkte på at informere sin departemenschef, Barbara Bertelsen.

Det gjorde han ikke. Varslet kom fra et for lavt niveau i et andet ministerium. Der var ikke noget melde videre, når der ikke var en sag fra det ministerium, som arbejdede med loven.

Han mindede om det hierarki og den praksis, der er i staten. Hvis han skulle have reageret skulle varslet være kommet fra mindst en afdelingschef, forklarede han.

Vi venter at få en sag”, sagde Pelle Pape.

Samme formiddag havde statsministeren understreget over for minkavlernes formand, Tage Pedersen, at det var nødvendigt at aflive alle mink på grund af coronasmitte.

Senere på dagen skulle der være endnu et pressemøde, hvor daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) talte om aflivning af mink uden at omtale den manglende lovhjemmel for raske mink uden for risikozoner.

Dagen efter, om søndagen, begyndte Mogens Jensen at ringe til ordførere i et forsøg på at skaffe lovhjemmel til en hastebehandling i Folketinget.

Det endte med, at loven først blev vedtaget 21. december 2020, lang tid efter minkene var aflivet.

Minkkommissionen undersøger, hvordan det kunne gå til, at regeringen besluttede og gennemførte en beslutning om aflivning af alle mink uden at have lovgrundlag for det.

Af Esben Agerlin Olsen