Svar fra Wammen om Mette Frederiksens mobiltelefoner

Minkkommissionen har ikke kunnet få sms’er fra statsminister Mette Frederiksen (S) og tre af hendes nærmeste medarbejdere, fordi mobiltelefonerne har været indstillet til automatisk sletning.

Finansminister Nicolai Wammen (S) efter afhøring i Minkkommissionen i november 2021.

Det har også været svært at finde ud af, hvor mange telefoner statsministeren har haft i brug. Hun har ikke selv ført regnskab, har hun forklaret.

Men har Statens It ført regnskab ? Er Statens It overhovedet blevet spurgt om det ?

Det ville Venstres Morten Dahlin gerne vide. Han har via Folketingets retsudvalg stillet spørgsmål om det til finansminister Nicolai Wammen (S), som Statens It hører under.

Men det har ikke hørt til nogen opklaring.

“Statens It administrerer ikke Statsministeriets mobile enheder og fører derfor ikke en log over, hvem der har hvilke mobile enheder,” står der i svaret, som finansministeren sender videre fra Statens It.

Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md

Statens It har leveret software til statsministerens telefoner, står der videre. Statens It ved, hvilke enheder softwaren har været installeret på.

“Statens It leverer en app til sikker elektronisk mail mv., som statsministeren anvender. Statens It har på den baggrund blandt andet leveret de oplysninger, der var tilgængelige om, hvilke enheder app’en har været installeret på for statsministeren, Statsministeriets departementschef, Statsministeriets stabschef og Statsministeriets departementsråd for afdelingen for udvikling og koordination.”

Det er netop de nævnte medarbejdere, som også har slettet deres sms’er automatisk. Af sikkerhedsgrunde, lød forklaringen igen torsdag, da departementsråd Pelle Pape blev afhørt af Minkkommissionen.

Flere af deres sms’er er alligevel kommet frem, da modtagerne i den anden ikke har slettet deres sms’er.

Både Forsvaret og Politiet har forgæves forsøgt at genskabe de slettede sms’er hos de fire nøglepersoner i Statsministeriet.

Minkkommissionen forsøger at finde ud af, hvordan det kunne gå til, at regeringen i november 2020 vedtog og gennemførte aflivning af alle mink i Danmark, uden at have lovgrundlag til det.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs svaret fra ministeren her.