Babara Bertelsen skal genafhøres

To departementschefer, en tidligere veterinærdirektør og en tidligere departementschef skal genafhøres i Minkkommissionen.

Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen skal genafhøres 1. april, oplyser kommissionen onsdag.

Samme dag skal departementschefen i Justitsministeriet, Johan Legarth, igen møde i Retten på Frederiksberg, hvor afhøringerne finder sted.

Henrik Studsgaard, tidligere departementschef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, skal genafhøres 8. april.

Også tidligere veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, skal møde igen den dag. Hun arbejder i dag i Indonesien.

Blandt de genindkaldte er også kontorchef Paolo Drostby fra Miljø- og Fødevareministeriet og afdelingschef Tejs Binderup fra samme sted.

Minkkommissionen er ved at undersøge, hvordan det kunne gå til, at regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives, og at arbejdet blev sat i gang, uden at der var nogen lov, som gjorde det muligt at gennemføre beslutningen.

Tejs Binderup har tidligere fortalt til kommissionen, at den sagsfremstilling – coveret – som hans ministerium havde skrevet om mink, blev ændret en del, da sagen var overtaget af Justitsministeriet, inden den skulle op i regeringens koordinationsudvalg sent om aftenen 3. november 2020, da beslutningen blev truffet om at aflive alle mink i Danmark.

Den fremstilling, som skulle være en forside endte med at være et bilag, som ingen i regeringen tilsyneladende læste, fordi det hele gik meget stærkt.

“Først ni minutter, efter at mødet i regeringens koordinationsudvalg begyndte, får jeg den version, hvor jeg kan se, hvad der er ændret,” fortalte Tejs Binderup tidligere.

Slettet var hans bemærkning om, at en aflivning af alle mink ville være fatalt for erhvervet.

Barbara Bertelsen stod bag sletningen af de afgørende ord i det, der blev forelagt regeringen. Det har departementschefen i Justitsministeriet, Johan Legarth, fortalt i kommissionen.

Af Esben Agerlin Olsen

Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md